De strijd tegen acne begint💪🏼

Stroopwafelcheesecake met een kleine hoeveelheid Bourbon-vanille in de stroopwafeltjes.

Deze week neem ik jullie mee in de strijd tegen de acne. Nadat ik bij Centrum de wetering was geweest (zie de blog roos of toch eczeem?) en mijn intoleranties wist moest ik deze producten een maand lang vermijden en dan kijken wat het resultaat zou zijn. Mijn voedsel intoleranties zijn: gember, kokos, kurkuma, kerrie, vanille en honing.

De acne was zo goed als weg. Al was dat nog best lastig om alles uit te vogelen. Want zoek maar eens vlees in de supermarkt wat volledig ongekruid is, overal zit bijna wel gember of kurkuma in, en laat ik dan maar maar ophouden over vanille. Dat zit echt overal in, je kunt het zo gek niet bedenken. En omdat het geen “officiële allergenen” zijn staat het dus ook niet altijd op de verpakking. Maar ook in snoepjes, sommige winegums bijvoorbeeld of ijs zit dan weer kokos in. Vooral mijn vriend kreeg het behoorlijk lastig met boodschappen doen. Dat werd alleen maar erger met Corona want je durfde de producten bijna niet terug te zetten in het schap als ik iets in de ingrediënten zag wat ik niet kan hebben. In grote lijnen weet ik dat natuurlijk wel maar soms is er een nieuw product of denk ik, zat hier nou wel geen gember in?

Ook wanneer ik op visite ga voor bijvoorbeeld een verjaardag sla ik vaak de gebakjes over, tenzij ik weet dat er niet heel veel vanille in zit. Want ik kan de klok er bijna op gelijk zetten als ik iets heb gehad met een hoeveelheid vanille, dan heb ik de volgende dat ergens op mijn schouders of rug een heerlijke ontsteking. Dit geldt ook voor de andere voedingsproducten eerder genoemd. Al ben ik er nu nog niet helemaal achter wat honing precies met me doet. Dat eet ik echt nog nauwelijks en als ik dat eet is het meestal wanneer we uit eten zijn en dan neem ik vaak ook een toetje waar dan wel weer vanille in zit.

Nu we daar toch zijn, wat doe ik als ik uit eten ga? Dan houdt ik mij echt minder aan mijn regeltjes. Ik bekijk natuurlijk wel de menukaart goed en probeer dan wel iets te kiezen waarvan de kans klein is dat er iets in zit wat ik niet mag. Maar dan komt het, mijn liefde voor India’s eten, dat zit vol gember, kurkuma, kokos en ook wel kerrie’s. Misschien komt hier wel vandaan…heb ik gewoon te veel India’s gegeten! Nou komen we niet regelmatig bij het Indiase restaurant, onze favoriet is toch wel Jamuna in Leeuwarden, hier gaan we standaard elk jaar heen voor mijn stiefvader zijn verjaardag, en voor hem heb ik wel twee ongemakkelijke dagen en wat pukkels over.

Nu kun jij je afvragen hoe kan het dat het zich uit in acne? Nou dat is een iets minder smakelijk ding maar ik wil hier alles bespreekbaar kunnen maken, dus ook de minder smakelijke dingen. Je darmen moeten deze voedingsstoffen verwerken en wanneer ze dit niet kunnen kan dat zich uiten in o.a acne. De acne neemt niet alleen af maar jouw ontlasting verbetert ook. Win win dus! Ook goed om te weten, voor je dus allerlei producten en behandelingen gaat proberen laat eerst eens uitzoeken of je wellicht geen voedingsintoleranties hebt.

Mijn vriend dacht gelijk, oh dan mag je dat allemaal nooit meer hebben, maar je bepaald zelf in hoeverre de acne of andere symptomen storend zijn voor jou. Hij heeft uiteindelijk de test zelf ook gedaan en hij weet nu ook waar “zijn probleem gebied” ligt, hij kan bijvoorbeeld niet tegen rietsuiker, nou haal dat maar eens uit je dieet! Dat heeft hij niet volledig gedaan maar we houden er wel rekening mee dat hij er niet teveel op één dag van binnenkrijgt. En op een lekkere niet al te hete zomerdag heb ik ook wel eens zin in een Magnum of een beker Ben & Jerry’s. En ik eet ook nog gewoon india’s, dat maak ik ook zelf wel alleen niet meer elke week zoals voorheen. Op deze manier leer je ook weer andere gerechten kennen kom je veel meer en makkelijker uit je “comfort zone”. Koekjes en cake bakken kan ook prima zonder vanille, gewoon een extra schepje suiker of bijv sinaasappel suiker gebruiken is ook lekker.

Een volgende keer zal ik jullie meenemen in de zoektocht naar de beautyproducten. Dat is waar bij de eczeem vandaan komt. Het heeft even geduurd maar dat wat ik gevonden heb is ook echt de moeite waard!

Voor meer informatie over de intolerantietest kijk dan eens op deze site: https://www.centrumdewetering.nl/

Liefs, Cece

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: