Zwangerschapskwaaltjes

Wie krijgt hier niet mee te maken tijdens de zwangerschap? De misselijkheid, de pijnlijke borsten, de hormonen, heel herkenbaar voor de meeste gok ik. Ik kreeg binnen de eerste 10 weken behoorlijk last van mijn rechter bil. Eerst dacht ik aan spierpijn maar het werd erger ipv minder na 2/3 dagen. Mijn eigen fysio heeft haar best gedaan maar in overleg met haar ben ik naar Memmetiid gegaan voor een soort second opion. Bij Memmetiid zijn ze gespecialiseerd in het bekken gebied en met name zwangere dames en moeders. Hier zijn ze erachter gekomen dat mijn S.I gewricht iets scheef stond, dit is waarschijnlijk al langer zo en door de veranderingen in mijn lichaam is de last erger geworden. Gelukkig hebben de dames bij Memmetiid er verstand van en zorgen dat ik zo met zo weinig mogelijk pijn door de zwangerschap heen kom.

Uiteraard ligt er ook een deel bij mijzelf. Ik werk 40 uur per week als intercedent op een uitzendbureau. Zittend werken is niet bevordelijk voor het bekken gebied tijdens de zwangerschap en met een scheef S.I gewricht en het week wordende bekkengebied moest ik mij al voorbereiden op eventuele klachten. Ook hoge werkdruk (die ik deels ook bij mijzelf opleg) werkt niet mee in de rugklachten. En die kwamen al vrij vlot, rond de 18de week was ik thuis en aan het werk en toen begon het. Ik wist niet meer hoe ik moest zitten of staan. Alleen liggen was nog redelijk te doen. In overleg met mijn verloskundige en mijn leidinggevende heb ik het werk voor die dag ook laten liggen. Ik ben niet een persoon dat zich snel ziek meld. Dit was dus al een enorme stap voor mij. Van daaruit hebben we besloten dat ik halve dagen zou gaan werken. Dit ging goed voor een paar weken maar toch werden ook halve dagen te snel te veel. Door verschillende factoren werd voor mij de werkdruk juist hoger en daarmee ook de pijn in mijn rug, wat ook weer veel invloed had op mijn humeur. Ik kon ook niet meer echt genieten van het zwanger zijn zoals zou moeten. Ik lag veel op bed, en had nergens energie voor. Mijn energie was gewoon echt op na die paar uurtjes werken. Van daaruit heb ik in overleg met mijn verloskundige, Memmetiid, mijn leidinggevende en de arbo dienst besloten om het aantal uurtjes te gaan werken dat goed voelde. De ene dag waren dit 2,5 uur de andere dag was het 1,5 uur. Maar ook dit werd al snel te veel. Ik probeerde ook in die 2 uurtjes zoveel mogelijk werk te verrichten waardoor de werkdruk natuurlijk ook weer hoger werd. Met 29 weken zwangerschap ben ik daarom ook volledig de ziektewet in gegaan. Dit uiteraard in overleg met boven genoemde.

Nu met 32 weken zwangerschap gaat het een stuk beter. Ik heb nog wel last van eerder genoemde en ben nog wel zoekende naar de balans tussen rust en bewegen maar het gaat elke dag een stukje beter. Ik heb zo nu en dan echt nog wel een dag dat ik weinig kan maar dat zijn ook weer goede oplaad dagen. Naast de rust en beweging ben ik ook om de week te vinden bij Memmetiid. Daar kijkt ze mijn pijnlijke punten na en daarop past ze de behandeling aan. Soms moet ze echt van alles rechtzetten en soms is een stevige massage voldoende.

Natuurlijk klinkt dit allemaal best heftig maar ondanks de moeilijke en pijnlijke periodes zitten er ook heel veel, hele mooie momenten bij. Zoals dat ons jochie steeds sterker wordt en zijn schopjes en bewegingen steeds gecontroleerder en sterker worden. De echo’s, en dan vooral de laatste twee waarop we ook zijn gezichtje konden zien. Mijn hart vulde zich met nog meer liefde voor dit kleine mannetje, wat gewoon in mijn lichaam groeit. Hoe bijzonder is dat? Die momenten zorgen dat al het andere in het niet valt.

Wat ik wel erg merk is dat de buitenwereld moeite heeft om dit te begrijpen. Vooral wanneer ze zelf deze ervaringen niet hebben. Wat ik ook wel kan begrijpen. Dat er veel veranderd wanneer je moeder wordt is logisch. Maar dat je al zo snel aanpassingen moet doen had ik niet verwacht. Je denkt ach dat duurt nog 9 maanden, want iedereen hoopt op een makkelijke zwangerschap. Wat ik nu vanuit mijn eigen ervaring en de mensen om mij heen heb geleerd is dat er weinig echt “makkelijke” zwangerschappen zijn. Ik heb ook echt geluk met de steun die ik van mensen om mij heen krijg. Van mijn vriend, familie en vrienden maar ook vanuit mijn werk en de verloskundige en fysio. Zonder hen was het allemaal een stuk zwaarder geweest dat is een ding wat zeker is.

Voor nu ga ik weer lekker genieten van mijn bewegelijke jochie 💚

Liefs, Cece

Voor meer informatie over Memmetiid, kijk eens op hun website: www.memmetiid.nl ze doen namelijk veel meer dan alleen bekken fysio.

Eén reactie op “Zwangerschapskwaaltjes”

  1. […] en dit gelijk op mn rug ging zitten waardoor ik uiteindelijk bijna niks meer kon. Zie ook: https://dogmomcece.com/2021/07/11/zwangerschapskwaaltjes/ […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: