Sporten tijdens de zwangerschap

Toen mijn ouders hoorde dat ik zwanger was, waren het vooral mijn stiefvader en stiefmoeder die zich zorgen maakte over mijn sporten tijdens de zwangerschap. Kan dat wel en is het wel goed voor de baby? Mijn moeder vooral maakt zich daar ook wel zorgen om, vooral in het begin maar ze weet dat ik goed luister naar mijn lichaam en niks doe wat ik niet kan. Mijn vader maakt zich niet zo snel druk om deze dingen.

Ik ben zelf aardig sportief, al van kleins af aan. Ik heb in verschillende dansgroepen gezeten. En ik heb o.a. gehockeyd, gekorfbald, gepaaldanst, gekickbokst en gefitnesst. Voor mijn zwangerschap liep ik ongeveer 2x in de week hard, herstellende van een lang lopende knieblessure, maar ik was ook 1x in de week in de yoga studio te vinden en 1x per week bij crossfit. Het paaldansen is wat stil komen te liggen doordat ik mijn enkelbanden gescheurd had en toen ik het weer kon en wilde oppakken was daar corona…ik hoop het na mijn zwangerschap weer rustig aan op te kunnen pakken.

Toen we ontdekte dat ik zwanger was zei ik gelijk: ik stop niet met sporten, ik ga zolang mijn lijf wil door. Nou dat duurde wel 6 a 7 weken haha toen sloegen de kwaaltjes toe waardoor sporten geen optie was. Om te sporten heb je energie nodig en dat was bij mij ver te zoeken. Heel logisch want alle energie die ik had werd gestoken in het creëren van een nieuw leven!

Het hardlopen heb ik wel z.s.m weer opgepakt omdat ik merkte dat ik het toch echt miste, en met hardlopen kon ik heel makkelijk mijn eigen tempo en afstand bepalen. Dus als ik maar 1,5 km had gelopen in 15 tot 20 min voelde dit als overwinning. De endorfines stroomde door mijn lijf en ik begon mezelf weer terug te vinden. Rond week 14/15 kreeg ik langzaam weer mijn energie terug en begon ik met zwangerschapsyoga ( bij yogastudio Yoga Gives More), daarnaast probeerde ik wat conditie op te bouwen zodat ik ook weer rustig aan met crossfit verder kon. Wel zonder de zware gewichten uiteraard! Dit ging prima. Helaas werd door de combi scheef s.i. gewricht, en een zittende baan de pijn in mijn rug erger. Het 40 uur per week stil zitten plus werkdruk is niet bevorderlijk voor deze klachten. Op advies van de fysio ben ik gestopt met hardlopen, de schokken zijn te belastend voor mijn rug. Ik ben ook minder gaan werken en uiteindelijk volledig in de ziektewet gegaan, zoals je kunt lezen in mijn andere blog; zwangerschapskwaaltjes.

Mijn at home yogastudio voor de zoom lessen die Tineke van yogagivesmore.nl in de lockdown verzorgde

Crossfit mocht ik wel doorzetten, op o.a. advies van fysio, dit was juist goed om de rug, bekken en bilspieren aan te sterken. Maar ik moest wel letten op de oefeningen die ik dan doe en niet teveel (zware) gewichten gebruiken, springen, rennen en buikspieren zijn ook een no go. De trainers bij Crossfit Drachten hebben gelukkig al de enige ervaring met zwangere dames en hebben goed geluisterd naar wat mijn beperkingen zijn, en kijken naar wat ik wel kan. Daarnaast houden ze goed in de gaten hoe ik de oefeningen uitvoer en vragen ze regelmatig hoe alles gaat en hoe de oefeningen voelen.

Omdat met mijn rugklachten rust en beweging goed afgewisseld moet worden probeer ik ook veel te wandelen. In het begin lukte 2 a 3 km nog met gemak, nu in de laatste weken ben ik al blij als ik een groot blok met de honden kan lopen. Crossfit doe ik zolang het nog lukt en op mijn eigen tempo, ik beschouw elke les als de potentiële laatste les. Al kunnen we het nu beter cross-aerobics noemen want het lijkt meer op aerobics zonder de spiegels dan crossfit. Maar we bewegen nog en houden hiermee de rug en bekkenspieren sterk. Wanneer je volledige dagen thuis bent wegens de rugklachten is het heel fijn om even de deur uit te kunnen om te bewegen en nog een enigszins sociaal leven te hebben, wat met het afgelopen corona jaar ook ver te zoeken was.

Ik heb tijdens deze zwangerschap gemerkt dat sporten echt niet alleen draait om het lichamelijke maar ook echt je geestelijke welzijn. Even dat “uurtje” voor jezelf, energie uiten en energie krijgen, hoofd leeg maken en genieten van het moment. Ik kan het iedereen aanraden.

Wat voor sporten doen dit voor jullie? Voor, na of tijdens de zwangerschap? Tips voor sporten na de zwangerschap zijn welkom!

Liefs Cece 🧡

2 reacties op “Sporten tijdens de zwangerschap”

 1. Als het kan moet je het doen hoor! Die luxe heeft niet iedere zwangere vrouw. Geniet van je laatste weken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Absoluut hoor! zolang mijn lijf en de baby het toelaten blijf ik lekker bewegen.
   Bedankt! Dat genieten gaat wel lukken!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: