Meer dan twee paar opa’s en oma’s, hoe hou je ze uit elkaar?

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig gezinnen die niet gescheiden zijn, en dat is ook niet zo erg natuurlijk. Het maakt families groter en in de meeste gevallen ook diverser en leuker. Maar wanneer je dan uitbreiding krijgt in de zin van een baby, hoe ga je dan al die grootouders noemen?

Bij ons zijn we er bij een paar nog niet helemaal over uit maar we hebben al wel creatieve ideeën! Deze zal ik hieronder met jullie delen. Maar ik ben ook erg benieuwd naar hoe jullie de opa’s en oma’s noemen. Ik zal vast wel zeggen ik hou niet zo van het woord bonus🙈. De man van mijn moeder noem ik gewoon bij zijn naam of noem ik stiefvader en bij de vriendin van mijn vader doe ik dat ook, maar dan stiefmoeder ipv vader.

Maar ook bij niet gescheiden ouders kan het lastig zijn. Mijn vriend zijn ouders bijvoorbeeld: zijn moeder is niet Fries en wil absoluut niet Beppe (Fries voor oma) genoemd worden maar haar man (mijn vriend zijn vader) wil wel graag Pake genoemd worden, dat is Fries voor opa. Dan zou het daar dus Pake en Oma worden.

Dan komen we bij mijn gescheiden ouders. Bij mijn moeder en stiefvader is het (deels) Engels dus makkelijk te onthouden. Mijn stiefvader is Engels en zou dus grandfather worden voor ons, net zoals ik zijn vader (mijn stiefopa) ook grandfather noem. Mijn moeder (het is wat met de oma’s) weet het nog niet zeker, wij dachten zelf aan Oma met haar meisjes naam of getrouwde naam, ze gebruikt beide namen. Maar zelf vond ze Nana ook wel erg leuk. Om in de Engelse sferen te blijven. Er wordt bij mijn moeder in huis ook voornamelijk Engels gesproken, niet omdat mijn stiefvader geen Nederlands spreekt (dat kan hij best goed) maar omdat we het gewoon zo gewend zijn al bijna 20 jaar lang. En op deze manier zouden wij het ook graag willen voor ons kindje, leert hij gelijk ook goed Engels spreken.

Bij mijn vader en stiefmoeder was het voor mijn pa duidelijk opa Giezen maar mijn stiefmoeder had er nog niet zo over nagedacht geloof ik. Toen ik zei/vroeg hoe zij genoemd wilde worden was de reactie een beetje zo van oh nou uhm ik weet het niet. Ik opperde Oma “voornaam”, daar moest ze dan nog wel aan wennen want het klinkt wel oud, hihi. Mijn vader en zij schelen ook een jaar of 14/15 dus dat snap ik ook wel. Zij gaat er in elk geval ook nog even over nadenken.

Wat wij het belangrijkste vinden is dat iedereen zich prettig voelt bij hoe hij of zij straks genoemd wordt door onze kleine man en zich uiteraard ook goed voelt bij zijn of haar rol die hij/zij heeft in zijn leven.

Liefs, Cece

2 reacties op “Meer dan twee paar opa’s en oma’s, hoe hou je ze uit elkaar?”

  1. Hier hebben we Pake Sietse en Beppe Marianne , âlde Pake Andries en âlde beppe Coby. Pake Wybo, beppe Hillie, âlde pake Piet en âlde beppe Siep. Dus grootouders en overgrootouders. Wij hebben niet gevraagd. Ging een beetje als vanzelf. Hier dan ook geen gescheiden ouders en vrienden / vriendinnen. Het komt vast goed!

    Like

    1. Bedankt voor je reactie! Wat mooi dat jullie ook alle overgrootouders nog hebben. Bij ons zijn er ook opa’s/oma’s geweest die uit zichzelf zijn gekomen met benamingen, en de kleine verzint straks vast zelf ook weer wat leuks. ❤️ Volgens mij is het ook echt Fries om de voornamen te noemen. Bij mij vroeger waren het altijd de achternamen die genoemd werden.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: