Meer dan twee paar opa’s en oma’s, hoe hou je ze uit elkaar?

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig gezinnen die niet gescheiden zijn, en dat is ook niet zo erg natuurlijk. Het maakt families groter en in de meeste gevallen ook diverser en leuker. Maar wanneer je dan uitbreiding krijgt in de zin van een baby hoe ga je dan al die grootouders noemen?

Bij ons zijn we er bij een paar nog niet over uit maar we hebben al wel creatieve ideeën! Deze zal ik hieronder met jullie delen. Maar ik ben ook erg benieuwd naar hoe jullie de opa’s en oma’s noemen! Ik zal vast wel zeggen ik hou niet zo van het woord bonus🙈. De man van mijn moeder is ook gewoon Julian of mijn stiefvader en de vriendin van mijn vader is Esther of mijn stiefmoeder (wat ze zelf dan minder leuk vindt).

Maar ook bij niet gescheiden ouders kan het lastig zijn. Meine zijn ouders bijvoorbeeld: zijn moeder is niet Fries en wil absoluut niet Beppe (Fries voor oma) genoemd worden maar haar man (Meine zijn vader) wil wel graag Pake genoemd worden, dat is Fries voor opa. Dan zou get daar dus Pake en Oma Alrga worden.

Dan komen we bij mijn gescheiden ouders. Bij mijn moeder en stiefvader is het (deels) Engels dus makkelijk te onthouden. Mijn stiefvader is Engels en zou dus grandfather worden voor ons, net zoals ik zijn vader ook grandfather noem. Mijn moeder (het is wat met de oma’s) weet het nog niet zeker, wij dachten zelf aan Oma Eras of Oma Beech, ze gebruikt zowel haar meisjes naam als haar getrouwde naam. Maar zelf vond ze Nana ook wel erg leuk. Om in de Engelse sferen te blijven. Er wordt bij mijn moeder in huis ook voornamelijk Engels gesproken, niet omdat mijn stiefvader geen Nederlands spreekt (dat kan hij best goed) maar omdat we het gewoon zo gewend zijn al bijna 20 jaar lang. En op deze manier zou ik het ook graag willen voor mijn kindje, leert hij gelijk ook goed Engels spreken.

Bij mijn vader en stiefmoeder was het ook voor mijn pa duidelijk opa Giezen maar mijn stiefmoeder had er nog niet zo over nagedacht geloof ik. Toen ik zei/vroeg hoe zij genoemd wilde worden was de reactie een beetje zo van oh nou uhm ik weet het niet. Ik opperde Oma Esther, daar moest ze dan nog wel aan wennen want het klinkt wel oud, hihi. Mijn vader en zij schelen ook een jaar of 14/15 dus dat snap ik ook wel. Zij gaat er in elk geval ook nog even over nadenken.

Wat ik het belangrijkste vind is dat iedereen zich prettig voelt bij hoe hij of zij straks genoemd wordt door onze kleine man en zich uiteraard ook goed voelt bij zijn of haar rol die hij/zij heeft in zijn leven.

Liefs, Cece

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: