6 tips bij zwangerschapskwaaltjes

Iedereen heeft er last van, sommige gelijk al, anderen later pas, de een erger of meer dan de ander: Zwangerschapskwaaltjes! Ik had er voor mijn gevoel best wat. En ik zal mijn tips om ze te verminderen met jullie delen. Dat dit voor mij gewerkt heeft betekend niet dat dit voor iedereen werkt, maar het is altijd het proberen waard. Ik ben geen arts, bij erge/ serieuze gezondheidsklachten klachten altijd een arts raadplegen!

Misselijkheid: Hier heb ik twee tips voor. Ik was echt de hele dag misselijk. Gelukkig zonder overgeven maar nog heel vervelend. Ik had ergens gelezen dat je wanneer je ‘s nachts wakker wordt om te plassen je gelijk even wat water moet drinken. Plassen moet je toch wel en het helpt wanneer je in de ochtend gelijk al misselijk wakker wordt, dat gebeurt nu dus niet. Je redt het dan in el geval tot aan het ontbijt. Vaak werd ik later op de dag alsnog misselijk, ik probeerde dit voor te zijn door regelmatig even te eten, het liefst een stuk fruit of een cracker. Dit deed ik ongeveer om de twee uur. Soms kom ik het iets langer volhouden en soms moest ik eerder eten. Dit voel je snel genoeg.

Spierpijn/rug,bil klachten: Zodra je een aparte soort spierpijn of gewoon (onderrug) klachten krijgt, zoek dan de dichtstbijzijnde fysiotherapeut op die verstand heeft van het zwangere lichaam. In mijn omgeving is dit Memmetiid. Zij hebben net wat meer verstand van de veranderingen in het lichaam tijdens de zwagerschap dan een “normale fysio”. Hiermee bespaar je jezelf incorrecte behandelingen en je bent sneller en op de juiste manier van je pijn af.

Energieloos/futloos voelen: Geef je er aan over, hoe moeilijk het ook is. Ik had vooral de eerste 12/14 weken last van een lage bloeddruk en had totaal geen energie. Maar toen ik mij eraan over gegeven had werd het langzaam aan beter en ging ik ook weer kleine beetjes sporten. Zo kreeg ik weer wat meer energie en voelde ik mij steeds meer mezelf worden. Vergeet niet dat je lichaam vooral in de eerste weken zoveel energie nodig heeft om dit babytje te maken. Jij staat dan zelf even op twee en baby op een. De verloskundige houdt je bloeddruk ook bij wanneer je twijfelt over je gezondheid altijd eerst contact opnemen met hen of de huisarts!

Acne: Sommige zwangeren krijgen dit meer in hun gezicht, anderen zoals ik, krijgen dit bijv. op de schouders en rug. Maar het kan ook op andere plaatsen op je lichaam verschijnen. Het schijnt na de zwangerschap weer te verdwijnen. Maar als tip zou ik eerst kijken naar wat je eet, acne ontstaat vaak doordat de darmen een bepaalde voedingsstof niet kunnen verwerken. Ben je anders gaan eten? Wellicht wat ongezonder? Probeer dat dan te minderen. En reinig de delen van je lichaam waar de acne zit extra goed. Een keer per week scrubben en tweemaal daags met gezichtsreiniger schoonmaken. Daarna uiteraard ook een goede creme aanbrengen. Vraag desnoods advies bij je schoonheidsspecialiste, zij hebben ook ervaring zwangere huidjes.

Hormomen: Helaas hier is geen remedie voor! Het gewoon laten gaan en bespreekbaar maken met je partner scheelt al een hoop. Zelf meldde ik het altijd even aan mijn vriend of omgeving. Dan zei ik, de hormomen zijn weer erg aanwezig vandaag. Tuurlijk zijn ze er altijd maar in mijn geval betekende het dat ik niet veel kon hebben en ze dus op een “negatieve” manier aanwezig waren.

Kramp in de spieren: Dit had ik dan vooral ‘s nachts en in de kuiten, soms tenen. Het enige dat bij mij hielp is magnesium smeren, dan wel echte zalf of olie, de dure versie en geen goedkope nep versie! Smeer het ook echt daar waar je de kramp hebt en het zal echt verbeteren! Niet gelijk de eerste nacht maar na een paar nachten smeren heb je al snel veel minder tot geen kramp meer! Ook na de bevalling is dit heerlijk op de plekken waar je spierpijn hebt van het harde werken!

Dit waren wel de “grootste” punten waar ik tegenaan liep en voor mijn gevoel echt zelf wat aan kon doen. Natuurlijk zijn er nog zoveel andere kwaaltjes en ieder ervaart deze op hun eigen manier. Hebben jullie meer tips voor deze of andere kwaaltjes, laat ze gerust achter in de reacties! Daarbij nogmaals bij serieuze gezondheidsklachten of bij twijfel raadpleeg altijd jouw verloskundige of huisarts!

Liefs Cece 🧡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: