Borstvoeding

Al voor ik überhaupt zwanger was wist ik, als mij een kindje gegund is zou ik het graag borstvoeding willen geven. Ook dat moet je gegund zijn want niet iedereen kan het even goed, schijnt. Gelukkig, beide is mij gegund! En ik zal mijn eerste ervaringen over het geven van borstvoeding met jullie delen.

Het begin

De eerste week was ik zo trots als een pauw! Want yes, Ties zoekt als een bezetene naar mijn borsten en mijn borsten produceren melk! Twee punten die redelijk cruciaal zijn voor het geven van borstvoeding. Ik had deze eerste week ook geen last van kloven of stuwing. Wat mij nog trotser maakte. En toen ging de kraamhulp weg, ik moest het alleen doen. Daar kwamen de kloofjes al, gelukkig had ik het zelf snel in de gaten waardoor ik er minder lang last van had. Maar toch, wat doet dat zeer! Van de wijkverpleegkundige kreeg ik de tip om rite aid pads te bestellen. Dat braaf gedaan, wanneer ik ze al op mijn borsten heb kom ik erachter, je moet bij deze voor het voeden wel eerst je tepels wassen! Hoe dan? Weten de bedenkers hiervan dat deze pads op je borsten liggen omdat je tepels er zowat afvallen van de pijn als je ze aanraakt?? Geen succes dus! Van iemand anders kreeg ik de tip Lily Padz, herbruikbaar en je kan er gewoon gelijk voeden! Ideaal, dus besteld en nog steeds zeer tevreden!

Melk opvangen en kolven

Ik lekte ook gelijk al aardig veel moedermelk tijdens het voeden. Om die reden heb ik ook zsm lekschalen besteld. Wat een uitkomst is dat! Ik vang zo 20 tot 40cc melk op tijdens één voeding! En het scheelt een hoop natte pyjama’s/spuugdoeken/dekbedden. Aan voeding geen gebrek hier! En als meneer besluit geen “toetje” te willen is daar de Haakaa handkolf! Ook zo’n fijne uitkomst! Er werd ons aangeraden om vanaf week 5 te gaan kolven en minimaal één voeding per dag met de fles te doen zodat Ties daar aan kan wennen voor wanneer mama de wandelende melkfabriek niet in de buurt is. Dankzij de handkolf doen wij dat dus al vanaf week 2 en hebben we al een aardig voorraadje in de vriezer. Vanaf week 4 ongeveer verzamelde ik in 24 uur alleen al met de lekschalen en 1 tot 2 keer afkolven (wanneer mr geen toetje wil) ongeveer 120cc moedermelk. Mijn nachtkastje ziet er nu ook heel anders uit dan voorheen, haha. Wanneer ik een drukke dag heb gehad is de productie echt een stuk minder, maar wel genoeg om te voeden gelukkig. Overdag wanneer Ties de borstvoeding in de fles krijgt van papa, kolf ik met een elektrische kolf. Daarmee “verzamel” ik meer melk dan met de handkolf. Maar om nou in de nacht dat lawaaierige apparaat aan te zetten zie ik ook niet echt zitten. Plus dat ik mijn vriend daar ook echt geen plezier mee doe.

Mijn nachtkastje nu #bende. Voedingsattributen maar ook water en wat te eten voor tijdens de laatste nacht voeding of de eerste voeding vd dag.

Clusteren en regeldagen

Dan hebben we nog het clusteren, vanaf dag één clustert meneertje in de avond. Hij komt dan om de twee uur voor voeding, voordeel is wel dat hij ‘s nachts maar twee keer komt voor voeding! In het begin dachten we: wat doen we verkeerd? Maar dit is dus normaal en zodra jij je hier aan overgeeft wordt het een stuk makkelijker. Net als de regeldagen, ik vind deze echt het zwaarst vooral aan het eind vd dag. Onze man heeft deze ook vaak wanneer papa aan het werk is in de avond, niet heel fijn voor mama. Maar ook daar kan ik mij steeds meer aan toegeven al is dat iets lastiger dan het clusteren.

Tevreden baby🤎

Voor iedere borstvoeding moeder: ja het begin kan goed pittig zijn, maar weet dat je niet alleen bent! Ik heb zelf super lieve vriendinnen waarop ik kan terug vallen. Zorg daarom ook dat je iemand hebt waar je al je vragen en twijfels bij kwijt kunt. Ook de verloskundige kan veel betekenen hierin! En houdt in gedachte: na regen komt zonneschijn! En het aller mooiste, is toch echt de tevreden glimlach op het gezicht van je kindje na de voeding.

Zet hem op moeders! Ook de flesvoeding moeders want ook jullie lopen net als alle voedende moeders tegen moeilijke periodes aan! Wij kunnen dit💪🏼.

Liefs, Cece 🧡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: