Tips bij borstvoeding

Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen geef ik vanaf dag één borstvoeding en is dat niet altijd even makkelijk! Vooral de eerste (4) weken vond ik erg pittig. Daarom hier wat kleine tips om het de eerste weken wat makkelijker te maken/ de pijn te verlichten.

Pads: Ik werd niet heel vrolijk van de dikke absorberende pads en al helemaal niet toen ik tepelkloofjes begon te krijgen. Ik kreeg eerst de tip rite aid pads, doen hun werk, dat zeker. Lekker koel en met soort geneesmiddeltje erin maar…je moet je tepels schoonmaken voor de voeding: AU! En je mag ze maar één keer gebruiken. Niet ideaal dus. Toen kreeg ik de tip: Lily Padz herbruikbare pads die wel eens waar de melk niet absorberen maar de kleine beetjes wel tegenhoudt zodat je geen nat pak krijgt! En voor de kloofjes is het ook ideaal, even onder de koude kraan of koelkast en plakken maar.

Borstvoeding melk: Smeer het op je tepelkloven en laat aan de lucht drogen en je kloofjes worden snel beter. Je kunt het ook op je tepels smeren en vervolgens de lily padz erover doen. Wel zo handig als je de deur uit moet of buiten de deur bent. Maar borstvoeding melk is ook goed voor andere wondjes/kwaaltjes zoals bijv middenoorontsteking. Druppel wat melk in je kindje zijn/haar oor en het is zo over! Ties had kleine ontstekingen naast zijn duimnageltjes. Deze zijn dankzij de moedermelk nu weg.

Handkolf: Als je borstvoeding wilt gaan geven raden kraamhulp en verloskundige aan eerst een kolf te huren (vanaf €7,- a €8,- per dag). Daarbij moet je wel zelf de kolfset kopen (vanaf €40,-) ik vond dit zelf een beetje zonde van het geld en heb daarom eerst wel zelf een handkolf aangeschaft (€27,- bpa vrij). Hiermee kun je de melkproductie op gang helpen en als alles goed werkt kun je tussentijds kleine beetjes kolven tot je zeker weet borstvoeding te blijven geven. Functioneel dus en bespaard je een hoop geld.

Warmte: nu we het over kolven hebben. Ik heb gemerkt dat wanneer je kolft met iets van warmte op je borsten de melk er zeer makkelijk uit komt. De woller van KipKep is daarvoor ideaal. Deze “past precies” op je borsten. En hij werkt ook nog eens heel goed voor krampjes bij je baby. Past mooi over hun buikje. Dubbele functie dus. Je kunt natuurlijk ook een gewone kersenpit gebruiken.

Lekschalen: Wat een uitvinding is dat! Ik had dus bijna gelijk al last van het toeschieten van melk in de borst waar mijn baby niet aan lag. Resultaat; steeds een nat pak of een doorweekte hydrofiel doek. Zonde van deze verspilling van melk dacht ik, daarom op zoek gegaan naar “lekschalen”. Deze zet je om je tepel / op je borst en alle melk wordt netjes opgevangen. Moet je natuurlijk wel het gaatje naar boven houden en checken dat niet per ongeluk je shirt ertussen zit! Ik heb tot nu toe tussen de paar druppels en 40cc per keer kunnen opvangen.

Bewaarbakjes/zakjes: Wanneer je borstvoeding geeft en van plan bent dit langer dan je verlof tijd vol te houden, ga je kolven en dus ook invriezen. Dit doe je in bewaarzakjes of bakjes. Zelf vind ik qua ruimte in de vriezer en voor het ontdooien de zakjes het makkelijkste. Nu ik meer kolf en we ook echt minimaal 1 flesje per dag thuis aanbieden vind ik de bakjes weer handiger. Ivm opstapelen in de koelkast en dat je in de nacht niet steeds een flesje mee naar boven hoeft te nemen.

Huid op huid contact: je leest het overal terug, ja ik ben een lezer 🤓. Huid op huid contact is, als ik de verschillende bronnen mag geloven het beste voor de productie van je moedermelk. Nou moet ik zeggen, ik vind het ook echt heerlijk als Ties met zijn snuitje op mij ligt te slapen.

Je eraan overgeven: De clusterdagen of regeldagen, de moeilijke momenten, wanneer je kindje vaker om voeding vraagt, vooral in de begin periode, geef je hieraan over dan wordt het allemaal een stuk makkelijker! Voor jou en je baby🧡.

Natuurlijk is iedereen verschillend en werken sommige dingen juist wel of juist niet voor jou. Ik hoop in elk geval dat jullie wat kunnen met mijn tips. Niet vergeten: je bent niet alleen! En ook als je alles al hebt geprobeerd en niks lijkt te werken, vertrouw dan vooral op je eigen instinct! Het is en blijft tenslotte teamwork tussen jou en je baby. Of je nou borstvoeding of kunstvoeding geeft, zolang het werkt voor jullie is het goed🧡. Ik hoop zelf dat ik in elk geval een half jaar borstvoeding mag geven (of langer), elke dag dat het “lukt” is al een cadeautje.

Liefs Cece 🧡

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: