Milieubewust leven met een baby.

Milieubewust leven op zich is al wel lastig, vooral als je niet al je geld wilt opmaken aan alleen biologisch eten. En dan komt er een baby bij, wat ook niet heel goedkoop is. Hoe je toch (deels) milieu bewust kunt blijven leven met een baby en niet teveel geld hoeft uit te geven ga ik je proberen in te helpen. Zelf ben ik nog lang niet volledig milieu vriendelijk bezig! Ik shop bijvoorbeeld nog steeds bij grote winkels als H&M, Zara en Primark. Ik zal daarom ook absoluut niet beweren dat ik 100% milieuvriendelijk bezig ben. Maar mede daarom begon ik deze blog ook met het woord milieubewust. Mijn vriend vindt soms dat ik er wat in doorsla maar ziet ook wel in dat je met de kleine aanpassingen al een behoorlijk verschil kunt maken. Die kleine aanpassingen zal ik met jullie delen zodat hopelijk onze kinderen en kleinkinderen nog lang kunnen genieten van deze prachtige aardbol!

In de keuken:

Maak je eigen fruit en groenten hapjes voor je baby. Eet vers ipv kant en klaar. Haal je boodschappen van de markt ipv supermarkt met je zelf meegenomen stoffen boodschappentas. Naast biologisch en/of vers en (meer) plantaardig eten kun je in de keuken nog meer dingen doen om je voetafdruk te verkleinen. Het gebruik van bijenwas-doeken om bijvoorbeeld de kaas in te bewaren. Deze doeken kun je gewoon met koud water en afwasmiddel (van bijv Seepje) afwassen en opnieuw gebruiken. De doeken gaan ongeveer een jaar mee en kun je zelf weer voorzien van nieuwe bijenwas. In aanschaf misschien iets duurder dan een rol plastic- of aluminiumfolie maar aan het eind van een jaar wel goedkoper! Afwasmiddel en handzeep van bijvoorbeeld seepje of Dille & Kamille, met gerecycled en dus ook recyclebaar plastic of navul-flessen van glas. Maar je kunt natuurlijk ook blokzeep bij de kraan leggen om je handen mee te wassen. Gaat nog langer mee dan vloeibare zeep, minder afval en beter voor het milieu. Vuilniszakken hebben ze tegenwoordig ook van biologisch “plastic”. Naast afval sorteren hou je bijna altijd wel restafval over. Verzamel dit ipv in de komo zakken in bio zakken…en weer minder plastic op de stortplaats! Bewaar groenten potten om bijv je kruiden en noten/zaden van de markt in te bewaren. Scheelt ook weer plastic! Je kunt natuurlijk ook je gft afval scheiden in “te composteren” en “niet composteren” (zoals citrusschillen) dit is wel even wat uitzoek werk maar ik denk als je dit eenmaal op gang hebt dit een hoop scheelt! Het staat nog op mijn to do lijst!

In de badkamer:

Dit kan geheel plastic vrij! Dit is dus zo’n onderwerp waarvan Meine vindt dat ik in doorsla haha. Maar het enige plastic dat ik nog gebruik hier is van mijn elektrische tandenborstel en mijn gezichtscreme! Ik heb een shampoo bar, en blokzeep. Ik gebruik wasbare wattenschijfjes en katoenen wattenstaafjes. Mijn tandpasta en gezichtsreiniger zitten in bioplastic tubes gemaakt van rietsuiker. Mijn “reistandenborstel” is van bamboe. Zodra mijn wegwerp scheermesjes op zijn (daar had ik nog mega veel van ofzo🙈) schaf ik een safety razor aan. Mijn tampons en inlegkruisjes zijn van biokatoen. Een menstruatiecup zou nog beter zijn maar dat is niks voor mij, been there done that, not for me! Als deodorant gebruik ik een zoutstick met kurken verpakking. Let wel op als je overgaat op een natuurlijk deodorant moet je wel eerst een soort oksel detox doen om al die (gifstoffen) te verwijderen voor deze deo goed werkt. En vanzelfsprekend lijkt mij: doe de kraan uit als je tandenpoetst, douche kort en neem je baby mee onder de douche of in bad ipv hem/haar apart in bad te doen. Zo heb je ook gelijk weer een huid op huid momentje.

Milieubewuste baby:

Hoe kun je hier milieubewust zijn? Als eerst luiers, uitwasbaar! Helaas zag Meine dat niet zitten dus hebben we the next best thing. Luiers met zo min mogelijk plastic en chemische rommel! En…luierdoekjes van Naïf. Volledig plastic en rommel vrij! Verpakking van bioplastic en geen plastic in de doekjes zelf! En zonder aloë vera wat ik weer prettig vindt ivm mijn intolerantie. Er zijn verschillende merken echt plastic vrij! Tegenwoordig vermelden ook veel merken dat er wel plastic in hun producten zitten. Daarnaast is duurzaam speelgoed zoals houten speelgoed of tweedehands speelgoed ook belangrijk. Wij zullen zelf ook geen plastic speelgoed aanschaffen voor Ties. Wat je cadeau krijgt heb je natuurlijk geen controle over. Spenen en bijtringen heb je van natuurrubber of siliconen (Bibs, Frigg, Jollein, etc) verder heb je nog BPA vrije flessen, speelgoed etc. En koop je kleertjes, speelgoed, meubels etc tweedehands.

Wat eigenlijk geldt voor al je spullen wanneer deze nog bruikbaar zijn: online verkopen via een verkoop site of doneren aan bijvoorbeeld een kringloop is ook al milieubewust! Je gooit het niet weg en een ander kan er nog jaren van genieten. Zelf verkoop ik mijn en Ties zijn kleding via Vinted. Je hoeft dus niet alleen bij het aanschaffen van spullen stil te staan bij hoe milieubewust het is maar ook in het “wegdoen” van spullen kun je milieubewuste keuzes maken. En onthoud je kunt niet alles tegelijk veranderen! Kleine stapjes zijn ook goed! Erover nadenken en bij stilstaan is de eerste stap! Voor diegene die ik heb geïnspireerd; veel succes! En voor jullie die ook al bewust bezig zijn, ik sta open voor jullie tips mocht ik nog wat gemist hebben!

Liefs, Cece💚

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: